Średnią arytmetyczną liczb:

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Średnią arytmetyczną liczb:

Post autor: 91patii »

Średnią arytmetyczną liczb: 11,12,8,11,x,3,4,6,8,8 jest równa 8,5. Wyznacz x i porównaj ją z medianą \(\displaystyle{ m_{e}}\) tego zestawu liczb .

Pani mi podpowiedziała że trzeba ułozyc równanie... ale i tak mi nie wychodzi ... bo w odp. jest że x=14...
może ktos obliczyc? :>
z gory dzieki...
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Średnią arytmetyczną liczb:

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ 8,5 = \frac{71+x}{10}}\)

\(\displaystyle{ 85 = 71+x}\)

\(\displaystyle{ x=85-71=14}\)
91patii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 27 lis 2008, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław

Średnią arytmetyczną liczb:

Post autor: 91patii »

oo wielkie dzieki....zrobiłam źle bo dałam po prostu 71x zamiast 71+x
jeszcze raz dzieki ;P
ODPOWIEDZ