srednia arytmetyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

srednia arytmetyczna

Post autor: ashlee »

Oblicz średnią arytmetyczną danych liczb:

a)1,2,3,4,...,49,50
b)101,102,103,...200

odp. a)25,5 b)150,5

Jak to zapisać poprawnie?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

srednia arytmetyczna

Post autor: mat_61 »

To są średnie arytmetyczne kolejnych liczb naturalnych, czyli ciągu arytmetycznego o różnicy r=1. Oblicz więc sumę i ilość wyrazów danego ciągu. A następnie wstaw te wartości do wzoru na średnią.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

srednia arytmetyczna

Post autor: ashlee »

niewiem niewychodzi mi to;(
Awatar użytkownika
mx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 553
Rejestracja: 14 paź 2006, o 19:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 108 razy

srednia arytmetyczna

Post autor: mx2 »

ashlee pisze:niewiem niewychodzi mi to;(
Wzór na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego.
\(\displaystyle{ S_{n}=\frac{a_{1}+a_{n}}{2}\cdot n}\)

tutaj dla n = 50

I tak obliczasz średnią arytmetyczną:
\(\displaystyle{ \frac{S_{50}}{50}}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

srednia arytmetyczna

Post autor: mat_61 »

Ewentualnie jak nie potrafisz od razu określić wartości n, to możesz skorzystać ze wzoru:

\(\displaystyle{ a_{n}= a_{1}+(n-1)r}\)

gdzie n jest jedyną niewiadomą.
ODPOWIEDZ