Zadanie:
Obwód trójkąta jest równy 21 cm. Pierwszy bok jest równy średniej arytmetycznej pozostałych boków, drugi bok stanowi 75% boku trzeciego. Oblicz długość boków tego trójkąta.
Głowię się nad tym zadaniem już jakiś czas i jak do tej pory udało mi się wykombinować że długość boków to : 7, 6 i 8...ale nie wiem jak to wyliczyć statystycznie.
Proszę o pomoc! bo sama sobie nie poradzę.
boki trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
boki trójkąta
układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=21 \\ b= \frac{3}{4}c \\ a= \frac{b+c}{2} \end{cases}}\)
rozwiązujesz i faktycznie otrzymujesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=7 \\ b=6 \\c=8 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b+c=21 \\ b= \frac{3}{4}c \\ a= \frac{b+c}{2} \end{cases}}\)
rozwiązujesz i faktycznie otrzymujesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=7 \\ b=6 \\c=8 \end{cases}}\)
boki trójkąta
To jest rozwiązanie matematyczne, a ja mam te zadanie rozwiązać statystycznie, Dzięki za dobre chęci ale chyba trzeba rozwiązać inaczej.