Gęstość zmiennej losowej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
Eqauzm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 116
Rejestracja: 25 paź 2007, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Jork co zachwyca...
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 1 raz

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: Eqauzm »

Sprawdź, czy funkcja
\(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} \cos{x} &\mbox{ dla } x\in (0,\frac{\pi}{2})\\
0 & \mbox{ w p.p.}\end{cases}}\)


jest gęstością pewnej zmiennej losowej. Jeśli tak, to wyznacz jej dystrybuantę, wartość oczekiwaną i wariancję.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Gęstość zmiennej losowej

Post autor: kuch2r »

Skoro masz już do czynienia ze zmienny losowymi, to domyślam się, że mialeś już wcześniej jakiś kurs z analizy, który obejmował takie pojęcia jak całka oznaczona.
Co do samej gęstości to jakbyś zajrzał do swoich notatek to pewnie rzuciło by Ci się w oczy, że aby funkcja \(\displaystyle{ f}\) była funkcją gęstości zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) muszą być spełnione następujące warunki:
\(\displaystyle{ \int\limits_{\mathbb{R}}f(x)\mbox{ dx}=1}\)
oraz
\(\displaystyle{ f(x)>0}\)
ODPOWIEDZ