rachunek prawdopodobienstwa

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mala696
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 11 lis 2009, o 21:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ww

rachunek prawdopodobienstwa

Post autor: mala696 »

hej:)
mam takie zadanie ze statystyki, no i oczwyscie z nim problem. czy nam jakos kombinowac czy do takiego zadani sa jakies wzory? prosze o pomoc w rozwiazaniu.

Producetn twierdzi, ze wadliwosc jego wyrobu wynosi 3%.
a) jakie jest prawdopodobienstwo znalezienia w partii zawierajacej 80 sztuk przynajmniej 5 produktow wadliwych
b) dokladnie 4 produkty wadliwe
c) od 3 do 6 produktow wadliwych
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

rachunek prawdopodobienstwa

Post autor: mat_61 »

Skorzystaj ze schematu Bernoulliego:
p=0,03 (produkt wadliwy) q=0,97 (produkt dobry) N=80

a) skorzystaj dodatkowo z tego, że P(A)=1-P(A') A' - znalezienie co najwyżej 4 produktów wadliwych
ODPOWIEDZ