czas wykonania pewnego detalu w min jest zmienną los. o rozkładzie normalnym \(\displaystyle{ X\sim N(\mu, \sigma )}\) wiadomo, ze \(\displaystyle{ 80\%}\) pracowników wykonuje go dłużej niż \(\displaystyle{ 19}\) min, a \(\displaystyle{ 60%}\) dłużej niż \(\displaystyle{ 21}\)min
a wyznacz parametry \(\displaystyle{ \mu,\ \sigma}\)
b jaki odsetek pracowników wykonuje detal w czasie krótszym niż 6 min
rozklad zmiennej x - standaryzacja
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 3 maja 2007, o 22:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 92 razy
rozklad zmiennej x - standaryzacja
Twoje dane:
P(X>19) = 0.8
czyli
\(\displaystyle{ P( \frac{X-\mu}{\sigma} <= \frac{19 - \mu}{\sigma} ) = 0.2}\)
P(X>21) = 0.6
\(\displaystyle{ P( \frac{X-\mu}{\sigma} <= \frac{21 - \mu}{\sigma} ) = 0.4}\)
Z tablic odszukujesz kwantyle odpowiedniego rzędu i z układu równań wyznaczasz szukane parametry.
Mając parametry szukasz y w równaniu:
P(X<6) = y
Możesz bezpośrednio z definicji, albo standaryzując znaleźć przybliżenie na podstawie tablic (kwantyla).
P(X>19) = 0.8
czyli
\(\displaystyle{ P( \frac{X-\mu}{\sigma} <= \frac{19 - \mu}{\sigma} ) = 0.2}\)
P(X>21) = 0.6
\(\displaystyle{ P( \frac{X-\mu}{\sigma} <= \frac{21 - \mu}{\sigma} ) = 0.4}\)
Z tablic odszukujesz kwantyle odpowiedniego rzędu i z układu równań wyznaczasz szukane parametry.
Mając parametry szukasz y w równaniu:
P(X<6) = y
Możesz bezpośrednio z definicji, albo standaryzując znaleźć przybliżenie na podstawie tablic (kwantyla).
rozklad zmiennej x - standaryzacja
mnie też interesuje ten przykład, jeżeli możesz to proszę rozwiąż go w całości, nie jestem pewna czy szukane kwantyle to 0,575 i 0,655? No i nie wiem jak wyznaczyć te parametry z układu równań. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 14:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
rozklad zmiennej x - standaryzacja
Mam to samo zadanie tylko z innymi danymi, próbowałam policzyć wg przykładu, ale koniec końców wartość oczekiwania wychodzi mniejsza niż odchylenie standardowe, więc gdzieś popełniam błąd...
Ja również dołączam się do prośby o rozwinięcie tego zadania.
Ja również dołączam się do prośby o rozwinięcie tego zadania.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozklad zmiennej x - standaryzacja
Twierdzisz, że jeżeli wartość oczekiwana jest mniejsza niż odchylenie standardowe, to gdzieś jest błąd ??kasiulinek pisze:Mam to samo zadanie tylko z innymi danymi, próbowałam policzyć wg przykładu, ale koniec końców wartość oczekiwania wychodzi mniejsza niż odchylenie standardowe, więc gdzieś popełniam błąd...
Ja również dołączam się do prośby o rozwinięcie tego zadania.
Pytanie dla ciebie, a co w przypadku zmiennej losowej \(\displaystyle{ X\sim \mathcal{N}(0,1)}\)
Ewidentnie \(\displaystyle{ EX< \sqrt{Var(X)}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 14:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa