Dane są możliwe wartości dyskretnej zmiennej losowej X
\(\displaystyle{ x _{1} =1
x_{2} =0
x _{3} =1}\)
oraz wartość oczekiwana
\(\displaystyle{ E\left( x\right) =0,1 E(x ^{2} )=0,9}\)
Znajdź rozkład x
Proszę o pomoc
Wartosc dyskretnej zmiennej losowe x
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Wartosc dyskretnej zmiennej losowe x
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, o 13:38 przez szatanekn2l, łącznie zmieniany 2 razy.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wartosc dyskretnej zmiennej losowe x
\(\displaystyle{ p_1 + p_2 + p_3 = 1 \\
x_1 p_1 + x_2 p_2 + x_3 p_3 = 0,1 \\
x_1^2 p_1 + x_2^2 p_2 + x_3^2 p_3 = 0,9 \\}\)
Masz prosty układ równań do rozwiązania.
x_1 p_1 + x_2 p_2 + x_3 p_3 = 0,1 \\
x_1^2 p_1 + x_2^2 p_2 + x_3^2 p_3 = 0,9 \\}\)
Masz prosty układ równań do rozwiązania.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 wrz 2009, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
Wartosc dyskretnej zmiennej losowe x
Nie wychodz mi to równanie,P1 i P3 wychodzą mi cały czas na 0,bardzo prosze o pomoc
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Wartosc dyskretnej zmiennej losowe x
W takim razie taki rozkład nie istnieje. Chyba, że np. \(\displaystyle{ x_3 \ne 1}\) (tu jest \(\displaystyle{ x_1=x_3}\), co nie ma raczej sensu).