srednia arytmetyczna godzin

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
dzolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 18 sty 2008, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 1 raz

srednia arytmetyczna godzin

Post autor: dzolka »

Wychowawca pewnej klasy obliczyl godziny nieusprawiedliwione w we wrześniu. Wyszło ze 10% klasy miało 0 godz nieusprawiedliwionych, 60% jedną nieuspr. 20% dwie a 10% aż sześć nieusprawiedliwionych godzin.
a) oblicz średnia godz nieusprawiedliwionych na jednego ucznia
b) Ilu uczniów liczy ta klasa jesli 21 uczniow mialo mniejszą liczbę godz nieusprawiedliwionych niż wynosi srednia przypadajaca na jednego ucznia.

Prosze o sprawdzenie mojego rozwiazania:

Niech x- liczba uczniów w klasie.
a)\(\displaystyle{ \frac{0,1x\cdot 0+0,6x\cdot 1+0,2x\cdot 2+0,1x\cdot 6}{x}=1,6}\)
b)\(\displaystyle{ 0,1x+0,6x=21 \Rightarrow x=30}\)
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

srednia arytmetyczna godzin

Post autor: barakuda »

Dobrze
ODPOWIEDZ