zadania z mediana

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
kasica_kiss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 paź 2009, o 13:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 1 raz

zadania z mediana

Post autor: kasica_kiss »

Uczeń otrzymał pięć ocen: 5, 3, 6, x, 3. Średnia arytmetyczna tych ocen jest równa 4. Oblicz x i medianę tych pięciu ocen.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

zadania z mediana

Post autor: Sherlock »

W czym problem?
Ze średniej wylicz x:
\(\displaystyle{ \frac{5+3+6+x+3}{5} =4}\)
Uporządkuj je i wyznacz wartość środkową (tutaj masz nieparzystą liczbę elementów, więc mediana to \(\displaystyle{ \frac{n+1}{2}= \frac{5+1}{2}=3}\) trzecia wartość spośród tych pięciu, uporządkowanych od najmniejszej do największej wartości)
kasica_kiss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 paź 2009, o 13:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 1 raz

zadania z mediana

Post autor: kasica_kiss »

skad wogole te 5+1?
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

zadania z mediana

Post autor: Sherlock »

Przypomnij sobie co to mediana. Chodzi o to, żebyś rozumiała co liczysz
Jeśli mamy nieparzystą liczbę obserwacji (n jest nieparzyste np. n=21) to medianą jest wartość, która jest na miejscu \(\displaystyle{ \frac{n+1}{2}}\) czyli w naszym przykładzie na miejscu \(\displaystyle{ \frac{21+1}{2}=11}\).
Jeśli mamy parzystą liczbę obserwacji (np. n=20) wtedy medianą jest średnia arytmetyczna z wartości na miejscach \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{n}{2}+1}\) czyli w naszym przykładzie liczyłabyś średnią arytmetyczną z wartości na miejscu 10 i 11.
PS Pamiętaj, że przed wyznaczaniem mediany należy wartości uszeregować od najmniejszej do największej.
ODPOWIEDZ