średnia arytmetyczna i przedziały

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
benio88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2009, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

średnia arytmetyczna i przedziały

Post autor: benio88 »

ZAD. 1
Stosunek dwóch liczb całkowitych wynosi od 3 do 5. jeżeli pierwszą liczbę zmniejszymy o 2 to otrzymamy 40 % drugiej liczby. jaka jest średnia arytmetyczna tych liczb?


ZAD 2
w 49-cio elementowej próbie losowej robotników otrzymano średnią x=120 jednorodnych operacji wykonywanych w ciągu 1 dnia roboczego przy odchyleniu standardowym s = 10 operacji przyjmując współczynnik ufności na poziomie 0.95 . zbuduj przedział dla średniej liczby operacji w populacji generalnej robotników.

Czy ktoś mógłby mnie troszkę naprowadzić jak wykonać te zadania?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

średnia arytmetyczna i przedziały

Post autor: anna_ »

1.
\(\displaystyle{ x}\)- I liczba
\(\displaystyle{ y}\)- II liczba
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y} = \frac{3}{5} \\ x-2=0,40y \end{cases}}\)

średnia to
\(\displaystyle{ \frac{x+y}{2}}\)
benio88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2009, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

średnia arytmetyczna i przedziały

Post autor: benio88 »

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz średnia wyszła 1,6.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

średnia arytmetyczna i przedziały

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{x}{y} = \frac{3}{5} \\ x-2=0,40y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3}{5}y \\ x-2=0,40y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3}{5}y \\ \frac{3}{5}y-2=0,40y \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3}{5}y \\ 0,6y-0,4y=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3}{5}y \\ 0,2y=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3}{5}y \\ y=10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=\frac{3}{5} \cdot 10 \\ y=10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=6 \\ y=10 \end{cases}}\)

Gdzieś masz błąd

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=6 \\ y=10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x+y}{2}= \frac{6+10}{2}= \frac{16}{2} =8}\)
Ostatnio zmieniony 2 gru 2009, o 17:16 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
benio88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 22 paź 2009, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

średnia arytmetyczna i przedziały

Post autor: benio88 »

Rzeczywiście masz racje, ja w momencie gdzie trzeba było odjąć \(\displaystyle{ \frac{3}{5}y- \frac{2}{5}y}\) napisałem samo y a to przecież\(\displaystyle{ \frac{1}{5}y}\)
Raz jeszcze dziękuje za poświęcony czas.
iza_76r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lis 2009, o 22:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: BiAŁYSTOK

średnia arytmetyczna i przedziały

Post autor: iza_76r »

Czy masz może rozwiązanie tego drugiego zadania? Akurat bardzo go potrzebuję.
martyna90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 gru 2009, o 13:44
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

średnia arytmetyczna i przedziały

Post autor: martyna90 »

Dlaczego w tym 1 zadaniu x=6? mi nie wychodzi jakos:(
ODPOWIEDZ