Na diagramie podano liczbę dni, w których sprzedano daną liczbę lodówek w pewnym sklepie w czerwcu 2003 roku. Trzeba obliczyć średnią liczbę lodówek sprzedanych w czerwcu i odchylenie standardowe dziennej sprzedaży lodówek.
Umiem obliczyć te dwie rzeczy ale nie wiem jak odczytać dane potrzebne do ich obliczenia. Czy ktoś mógłby mi pomóc??
PS: Jakby co odpowiedzi to: średnia \(\displaystyle{ 2}\) a odchylenie \(\displaystyle{ \approx 1,24}\).
kłopotliwy diagram
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
kłopotliwy diagram
Te dane można zapisać w tabeli:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|}
\hline
liczba pralek & liczba dni \\
\hline
0 & 3 \\
1 & 8 \\
2 & 10 \\
3 & 3 \\
4 & 3\\
5 & 1\\
\hline
\end{tabular}}\)
Teraz już chyba nie będzie problemu?
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|}
\hline
liczba pralek & liczba dni \\
\hline
0 & 3 \\
1 & 8 \\
2 & 10 \\
3 & 3 \\
4 & 3\\
5 & 1\\
\hline
\end{tabular}}\)
Teraz już chyba nie będzie problemu?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 10:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
kłopotliwy diagram
Nadal jest. Może prościej będzie jak ktoś obliczy to tak żeby wyszło 2. Bo ja nie rozumiem co oznacza że liczba pralek = 0 a liczba dni wtedy = 3??
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
kłopotliwy diagram
liczba pralek - 0, liczba dni -3 oznacza, że w ciągu trzech dni nie sprzedano pralki
liczba pralek - 1, liczba dni -8 oznacza, że w ciągu 8 dni sprzedano 1 pralkę,
...
no teraz to już chyba dasz radę
liczba pralek - 1, liczba dni -8 oznacza, że w ciągu 8 dni sprzedano 1 pralkę,
...
no teraz to już chyba dasz radę
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 10:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 5 razy
kłopotliwy diagram
Dobra dzięki. Teraz to skumałem...
Średnia:
\(\displaystyle{ \frac{(3*0+8*1+10*2+5*3+3*4+1*5)}{(3+8+10+5+3+1)}= \frac{60}{30}=2}\)
Nie wiem dlaczego mi nie chciało szybciej wyjść
Średnia:
\(\displaystyle{ \frac{(3*0+8*1+10*2+5*3+3*4+1*5)}{(3+8+10+5+3+1)}= \frac{60}{30}=2}\)
Nie wiem dlaczego mi nie chciało szybciej wyjść
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
kłopotliwy diagram
odchylenie standardowe = s
wariancja = \(\displaystyle{ s^2}\)
\(\displaystyle{ s^2=\frac{0^2\cdot 3+1^2\cdot 8+2^2\cdot 10+3^2\cdot 5+4^2\cdot 3+5^2\cdot 1}{3+8+10+5+3+1}-4=\frac{166}{30}-4=\frac{46}{30}\\
s=\sqrt{\frac{46}{30}} \approx 1,24}\)
wariancja = \(\displaystyle{ s^2}\)
\(\displaystyle{ s^2=\frac{0^2\cdot 3+1^2\cdot 8+2^2\cdot 10+3^2\cdot 5+4^2\cdot 3+5^2\cdot 1}{3+8+10+5+3+1}-4=\frac{166}{30}-4=\frac{46}{30}\\
s=\sqrt{\frac{46}{30}} \approx 1,24}\)