odchylenie standardowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
keevee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 12 paź 2009, o 14:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznań

odchylenie standardowe

Post autor: keevee »

- zmienna x ma rozkład dyskretny unit 5, wyliczyć odchylenie standardowe.-- 13 paź 2009, o 16:33 --sam spróbuje nie wiem czy dobrze tak?

x=1,2,3,4,5

\(\displaystyle{ \overline{x}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1+2+3+4+5}{5}=3}\) średnia

\(\displaystyle{ s^{2}=\frac{(1-3)^{2}+...}{5-1}=2,5}\) wariancja

\(\displaystyle{ s=\sqrt{2,5}=1,6}\) odchylenie
ODPOWIEDZ