Pomoże ktoś? mam problem z tymi zadaniami:
1) Każdy z dziesięciu skoczków narciarskich oddał jeden skok.Średnia długość skoku wynosiła 116 m .
Najlepszy skoczek z tej grupy osiągnął odległość 134 m. Oblicz średnią długość skoków pozostałych dziewięciu skoczków.
2) W pewnym liceum są dwie klasy trzecie. W klasie 3A jest o czterech uczniów mniej niż w klasie 3B.Obie klasy pisały sprawdzian ze statystyki. Średnia ocen uczniów z 3A wynosiła 4,8 a średnia ocen uczniów z 3B była niższa o 0,3 a średnia wszystkich trzecioklasistów jest równa 4,640625.
Ilu uczniów liczy każda klasa?
3) Powierzchnia województwa mazowieckiego jest o 82,56 \% większa od średniej powierzchni województw w naszym kraju. Oblicz powierzchnie województwa mazowieckiego przyjmując , że powierzchnia Polski wynosi 312 tys.km ^{2}.
zadania z Kiełbasy(statystyka)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 17:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bocianów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
zadania z Kiełbasy(statystyka)
a)
\(\displaystyle{ \frac{116 \cdot 10-134}{9}}\)
b)
x-ilość uczniów 3B
x-4-ilość uczniów 3A
4,8(x-4)-ilość punktów uzyskanych przez 3A
4,5x-ilość punktów uzyskanych przez 3B
4,640625- średnia obu klas
x+(x-4)-ilość uczniów w obu klaasch
\(\displaystyle{ \frac{4,8(x-4)+4,5x}{x+(x-4)}=4,640625}\)
\(\displaystyle{ \frac{116 \cdot 10-134}{9}}\)
b)
x-ilość uczniów 3B
x-4-ilość uczniów 3A
4,8(x-4)-ilość punktów uzyskanych przez 3A
4,5x-ilość punktów uzyskanych przez 3B
4,640625- średnia obu klas
x+(x-4)-ilość uczniów w obu klaasch
\(\displaystyle{ \frac{4,8(x-4)+4,5x}{x+(x-4)}=4,640625}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 21:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rdm
zadania z Kiełbasy(statystyka)
śr.x. = 312/16=19,5 tys.km^2
312 tys.km^2 - 100%
y - 82,56%
y=257,5872
śr.y= 257,5872/16 = 16,0992
powierzchnia wojwództwa=> 16,0992 + 19,5=35,6 tys.km^2
312 tys.km^2 - 100%
y - 82,56%
y=257,5872
śr.y= 257,5872/16 = 16,0992
powierzchnia wojwództwa=> 16,0992 + 19,5=35,6 tys.km^2