W stawie pływa pewna liczba ryb, w tym 20 jest oznaczonych. Podczas odłowu 30 ryb znaleziono 5 znaczonych.
Oszacuj liczbę ryb w stawie, zakładając że to taka liczba N, dla której nasz wynik jest najbardziej prawdopodobny.
ryby w stawie
ryby w stawie
A jakaś własna próba ?? Zadanie jest trywialne.
Zakładamy, że ryby są rozmieszczone losowo i równomiernie, zatem w wyłowionych frakcja ryb oznakowanych powinna być taka sama jak w całym stawie.
\(\displaystyle{ \frac{2}{N} = \frac{5}{30}}\)
Zakładamy, że ryby są rozmieszczone losowo i równomiernie, zatem w wyłowionych frakcja ryb oznakowanych powinna być taka sama jak w całym stawie.
\(\displaystyle{ \frac{2}{N} = \frac{5}{30}}\)