Bartek rzycal kostka do gry i otrzymał 7 razy 6, 4 razy 5, 6 razy 4, osiem razy 2, 5 razy 1
Oblicz dominantę średnia arytmetyczna i medianę
kostka do gry
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 22 wrz 2009, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziki Zachód
- Pomógł: 7 razy
kostka do gry
Gdyby zrobić z danych tabelkę, to wyglądałaby tak:
7|4|6|0|8|5
================
6|5|4|3|2|1
Wtedy:
- dominująca jest liczba 2 (dominanta),
- średnia wynosi \(\displaystyle{ \frac{7 \cdot 6+4 \cdot 5+6 \cdot 4+8 \cdot 2+5 \cdot 1}{7+4+6+8+5}= policz sam}\)
- medianą (wartością środkową) ponieważ wartości jest 30, to medianą jest średnia między liczbą 15. i 16., czyli \(\displaystyle{ \frac{4+4}{2} =4}\)
7|4|6|0|8|5
================
6|5|4|3|2|1
Wtedy:
- dominująca jest liczba 2 (dominanta),
- średnia wynosi \(\displaystyle{ \frac{7 \cdot 6+4 \cdot 5+6 \cdot 4+8 \cdot 2+5 \cdot 1}{7+4+6+8+5}= policz sam}\)
- medianą (wartością środkową) ponieważ wartości jest 30, to medianą jest średnia między liczbą 15. i 16., czyli \(\displaystyle{ \frac{4+4}{2} =4}\)