dominata znajdź liczbe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
becia82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubliniec

dominata znajdź liczbe

Post autor: becia82 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania

Najczęściej występujące wynagrodzenie w jednym z zakładów produkcyjnych wynosi 630 zł. Ile osób zarabia w przedziale od 600 do 675zł ? jeżeli wiadomo że pensje z przedziału od 675 do 750 kasa wypłaciła 10 osobom natomiast 20 osób odebrało swoje wynagrodzenie w wysokości od 525 do 600 zł.

z tego co wiem to przedziały powinny wyglądać tak:

525-600 20
600-670 ?
670-750 10
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

dominata znajdź liczbe

Post autor: JankoS »

becia82 pisze: 525-600 20
600-670 ?
670-750 10
Gdyby tak było, to nie moglibyśmy wyznaczyć dominanty ze wzoru. Drugi przedział jest 600-675. I wtedy \(\displaystyle{ 600+70 \cdot \frac{n-20}{n-20+n-10}=630}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) - liczebność przedziału dominanty.
\(\displaystyle{ 600+70 \cdot \frac{n-20}{n-20+n-10}=630 \Rightarrow \frac{n-20}{2n-30}=\frac{3}{7} \Rightarrow 7n-140=6n-90 \Rightarrow n=50.}\),
Ostatnio zmieniony 15 paź 2009, o 10:19 przez JankoS, łącznie zmieniany 2 razy.
becia82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubliniec

dominata znajdź liczbe

Post autor: becia82 »

ok wtedy rozpiętość przedziału wynosi 75 a co dalej z tym n bo nie wiem jak przekształcić ten wzór
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

dominata znajdź liczbe

Post autor: JankoS »

Trochę dopisałem.
becia82
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 wrz 2009, o 14:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubliniec

dominata znajdź liczbe

Post autor: becia82 »

nic nie czaje
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

dominata znajdź liczbe

Post autor: JankoS »

becia82 pisze:nic nie czaje
Radzę zaznajomić się ze wzorem na wartość dominaty w szeregu rozdzielczym.
ODPOWIEDZ