znaleźć estymator nieobciążony

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

znaleźć estymator nieobciążony

Post autor: mostostalek »

Niech \(\displaystyle{ X=(X_1,X_2, ..., X_n)}\) będzie próbą z populacji o rozkładnie \(\displaystyle{ b(n,p)}\) gdzie \(\displaystyle{ n>1}\) oraz \(\displaystyle{ p \in (0;1)}\). Wyznaczyć nieobciążony estymator funkcji \(\displaystyle{ g(p)=p^{2}}\)

wiem, że trzeba znaleźć taką statystykę U, aby:
\(\displaystyle{ \mathbb{E}(U(X))=g(p)}\).. ale jak to zrobić?
ODPOWIEDZ