testy istotności dla dwóch średnich

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
groupies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

testy istotności dla dwóch średnich

Post autor: groupies »

Nie rozumiem jak liczyć w zadaniach obszar krytyczny, jakiś konkretny wzór, znalazłam i raz podane jest tak albo tak i nie mogę tego zrozumieć.
Opracowano dwie metody produkcji pewnego wyrobu. W metodzie A zaobserwowano nastepujace
liczby zuzycia surowca w kg na jednostke wyrobu: 17, 11, 20, 18, 19, 13, 14, 16, zas
w metodzie B: 15, 12, 10, 18, 14, 16, 13. Zakładajac, ze zuzycie surowca w metodzie A i B
na jednostke wyprodukowanego wyrobu ma rozkład normalny o równych wariancjach, na
poziomie istotnosci 0,05 zweryfikowac hipoteze, ze przecietne zuzycie surowca na jednostke
wyrobu w metodach A i B jest rózne.
zrobiłabym to tak:
najpierw wyliczyłam średnią i wariancje każdego z osobna
\(\displaystyle{ H _{0}=\ m _{1}=m _{2}}\)
\(\displaystyle{ H _{A}=\ m _{1} \neq _{2}}\)
\(\displaystyle{ t=1,89 (ze\ wzoru\ na\ testy\ dla\ 2\ srednich)}\)
z podanego wzoru
\(\displaystyle{ K=(- infty ,-t _{ alpha }] cup [t _{ alpha },+ alpha )}\)
powinnam policzyć teraz
\(\displaystyle{ t _{ 1- \frac{ \alpha }{2} ;n-1}=t _{0,975;15}=2,131}\)
wynik jest 2,16 więc nie wiem jaki dokładnie wzór mam stosować..
Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ