poziom ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
poziom ufności
Okreslic poziom ufności 1-alfa = 0,96. Przedział ufności wartości oczekiwanej pewnej zmiennej losowej dla której otrzymano wyniki: 12,0; 10,2; 13,5; 11,5; 11,8.
poziom ufności
Jak dla mnie brakuje dodatkowego założenia o normalności chyba że chcesz konstruować kwantyle z bootstrapu
Jak rozkład można traktować jako normalny to
... no%C5%9Bci
ogólnie zapytaj googla za to się nie płaci
Jak rozkład można traktować jako normalny to
... no%C5%9Bci
ogólnie zapytaj googla za to się nie płaci
poziom ufności
We wzorze na wiki jak pewnie widzisz masz odpowiedni kwantyl rozkładu - literka \(\displaystyle{ u}\).
Jak nie znasz rozkładu nie masz tego kwantyla. Próba jest mała więc moim zdaniem albo zgadzasz się na dodatkowe założenie o normalności (bardzo mocno naciągane) albo nie dasz rady zrobić zadania.
Popatrz co robiliście na ćwiczeniach, jak wszędzie był rozkład normalny to tutaj akurat trzeba wziąć kwantyle z rozkładu t-studenta bo nie znamy ani średniej ani wariancji.
Jak nie znasz rozkładu nie masz tego kwantyla. Próba jest mała więc moim zdaniem albo zgadzasz się na dodatkowe założenie o normalności (bardzo mocno naciągane) albo nie dasz rady zrobić zadania.
Popatrz co robiliście na ćwiczeniach, jak wszędzie był rozkład normalny to tutaj akurat trzeba wziąć kwantyle z rozkładu t-studenta bo nie znamy ani średniej ani wariancji.
poziom ufności
Suwak a mógłbyś rozwiazać to zadanie z tymi założeniami co myślisz???bo ja mam to samo zadanie i tez nie bardzo sie mogę w tym odnaleść...
poziom ufności
Tu się specjalnie nie ma w czym odnajdywać
Bierzesz wzór z wiki i podstawiasz za średnią i odchylenie wartości wyliczone ze swoich danych, a za kwantyl odpowiednią wartość z tablic rozkładu normalnego, albo t-studenta w zależności czy znasz czy nie odchylenie.
W tym przypadku
\(\displaystyle{ \hat{\mu} = 11,8}\)
\(\displaystyle{ \hat{\sigma} = 1,18}\)
Ilość stopni swobody dla rozkładu t-studenta to ilość obserwacji - 1 = 5 - 1 = 4
Kwantyl rzędu \(\displaystyle{ u_{\alpha/2} = u_{1-\alpha/2} = 2,998528}\) bo rozkład jest symetryczny względem zera.
Po podstawieniu do wzoru wychodzi ( z dokładnością do zaokrągleń)
\(\displaystyle{ \mu \in (10,22 ; 13,38)}\)
Bierzesz wzór z wiki i podstawiasz za średnią i odchylenie wartości wyliczone ze swoich danych, a za kwantyl odpowiednią wartość z tablic rozkładu normalnego, albo t-studenta w zależności czy znasz czy nie odchylenie.
W tym przypadku
\(\displaystyle{ \hat{\mu} = 11,8}\)
\(\displaystyle{ \hat{\sigma} = 1,18}\)
Ilość stopni swobody dla rozkładu t-studenta to ilość obserwacji - 1 = 5 - 1 = 4
Kwantyl rzędu \(\displaystyle{ u_{\alpha/2} = u_{1-\alpha/2} = 2,998528}\) bo rozkład jest symetryczny względem zera.
Po podstawieniu do wzoru wychodzi ( z dokładnością do zaokrągleń)
\(\displaystyle{ \mu \in (10,22 ; 13,38)}\)