Witam mam nastepujacy problem. Wiem jak obliczyc mediane gdy ilosc przedzialow jest nieparzysta tak jak w : 111606.htm . Co zrobic w podanym przeze mnie ponizej przypadku gdy ilosc przedzialow jest parzysta? Jesli ktos bedzie na tyle mily to prosilbym o pelne rozwiazanie lub chociaz koncowy wynik zebym mogl porownac czy dobrze to robie.
<0-6) 5
<6-12) 10
<12-18) 20
<18-24) 23
<24-30) 25
<30-36) 15
<36-42) 15
<42-48) 12
przedzialy mediana
przedzialy mediana
Gdy mam 7 przedzialow to biore 4ty ktory jest srodkowy i wszystko gra. Ale jak mam 8 to nie ma jednego srodkowego tylko sa dwa. Jak postapic w tym przypadku?
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
przedzialy mediana
Umowa panuje taka, że wyciąga się średnią arytmetyczną z dwóch środkowych wartości. Swoją drogą, to jako, że przedziały są policzalne to mówimy liczba przedziałów, a nie ilość.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
przedzialy mediana
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{rcr}
x_{i} & n_{i} & n_{icum} \\
0-6 & 5 & 5 \\
6-12 & 10 & 15 \\
12-18 & 20 & 35 \\
18-24 & 23 & 58 \\
24-30 & 25 & 83 \\
30-36 & 15 & 98 \\
36-42 & 15 & 113 \\
42-48 & 12 & 125 \\
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ Me = x_{0} + \left( \frac{N}{2}-n_{icum-1} \right) \cdot \frac{c_{0}}{n_{0}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{N}{2} = \frac{125}{2}=62,5}\)
\(\displaystyle{ Me= 24+ \left( 62,5-58 \right) \cdot \frac{6}{25} = 24 + \frac{27}{25} = 24+1,08 = 25,08}\)
x_{i} & n_{i} & n_{icum} \\
0-6 & 5 & 5 \\
6-12 & 10 & 15 \\
12-18 & 20 & 35 \\
18-24 & 23 & 58 \\
24-30 & 25 & 83 \\
30-36 & 15 & 98 \\
36-42 & 15 & 113 \\
42-48 & 12 & 125 \\
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ Me = x_{0} + \left( \frac{N}{2}-n_{icum-1} \right) \cdot \frac{c_{0}}{n_{0}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{N}{2} = \frac{125}{2}=62,5}\)
\(\displaystyle{ Me= 24+ \left( 62,5-58 \right) \cdot \frac{6}{25} = 24 + \frac{27}{25} = 24+1,08 = 25,08}\)