Kilka zadań do rozwiązania... [1.rok studiów, SM]

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
cytrusikk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 sie 2009, o 17:25
Płeć: Kobieta

Kilka zadań do rozwiązania... [1.rok studiów, SM]

Post autor: cytrusikk »

1. Badano przedsiębiorstwa w zakończonych postępowaniach przygotowawczych w latach 98-2005 i te zmiany obrazuje funkcja regresji w postaci
Y^=106723+590t’
Wiedzac ze przeciętne zróżnicowanie wartości teoretycznych i empirycznych wynosi 9931, oblicz prognoze na rok 2009

2. Badając absencje pracownikow w 4 kwartale , wyszlo ze srednia x=me=D=11dni
Oblicz odsetek pracownikow którzy opuścili 8-10 dni wiedzac ze maxymalna ilość – 40 % pracownikow opuściło 10-12 dni, natomiast 12 -14 dni przebywalo na zwolnieniu 20 %.

3. Wartość sprzedazy AGD 6 firm zmalala w 2000 roku o 20 % w stosunku do 1998 na podstawie indeksu Paaschego można stwierdzić, ze ceny wzrosly o 60 %. Oblicz wpływ zmian ilości produkcji na zmiane wartości.


4. Zbadano zależność miedzy miesięcznymi dochodami w zl/osobe w 25 gospodarstwach domowych oraz miesięcznymi wydatkami na mleko w zl/na osobe.

Na mleko = 55,1-0,03 * miesięczne dochody + składniki resztowe ( 2,7 )
Miesięczne dochody = 1636,9 – 28,7 * wydatki na mleko + składniki resztowe.
Zinterpretuj parametry obydwu funkcji regresji
ODPOWIEDZ