Witam,
Mam do rozwiązania takie zadanko,:
1. Wyznacz wartości oczekiwane zmiennych Z i W, oraz ich odchylenie standardowe, jeżeli:
\(\displaystyle{ Z=3X+2}\)
\(\displaystyle{ W=-Z-Y}\)
Założenia:
\(\displaystyle{ E(X)=1;}\)
\(\displaystyle{ D^{2}(X)=V(X)=5;}\)
\(\displaystyle{ D^{2}(Y)=V(Y)=1}\)
wyniki jakie mi powychodziły to:
\(\displaystyle{ \rightarrow Z=3X+2}\)
E(Z) = -6
V(Z) = 45
\(\displaystyle{ \rightarrow W=-X-Y}\)
E(N) = 1
V(N) = 6
ale chcę wiedzieć czy dobrze mi to wyszło, jeśli mógłby mi ktoś to rozpisać byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Piotrek
Wartości oczekiwane zmiennych oraz odchylenie standardowe.
Wartości oczekiwane zmiennych oraz odchylenie standardowe.
Nie, tylko tyle co w treści zadania napisałem, żadnych więcej informacji dla tego zadania nie było.
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Wartości oczekiwane zmiennych oraz odchylenie standardowe.
\(\displaystyle{ \mathbb{E}Z=\mathbb{E}(3X+2)=3\mathbb{E}X+\mathbbE2=3+2=5}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{D}^2Z=\mathbb{D}^2(3X+2)=3^2\mathbb{D}^2X+0=45}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}W=\mathbb{E}(-Z-Y)=-\mathbb{E}Z-\mathbb{E}Y=-6}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{D}^2W=\mathbb{D}^2(-Z-Y)=\mathbb{D}^2Z+\mathbb{D}^2Y=45+1=46}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{D}^2Z=\mathbb{D}^2(3X+2)=3^2\mathbb{D}^2X+0=45}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}W=\mathbb{E}(-Z-Y)=-\mathbb{E}Z-\mathbb{E}Y=-6}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{D}^2W=\mathbb{D}^2(-Z-Y)=\mathbb{D}^2Z+\mathbb{D}^2Y=45+1=46}\)
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Wartości oczekiwane zmiennych oraz odchylenie standardowe.
niestety, ale w naszym przypadku to nie jest prawdą.... w szczególności gdy nic nie wiemy o zależności zmiennych losowych \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\)Gotta pisze: \(\displaystyle{ \mathbb{D}^2W=\mathbb{D}^2(-Z-Y)=\mathbb{D}^2Z+\mathbb{D}^2Y=45+1=46}\)
W przypadku, gdy zmienne losowe \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne, wówczas
\(\displaystyle{ D^2(aX+bY)=a^2D^2(X)+b^2D^2(Y)}\)