testowanie hipotezy

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
oll3i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 11 cze 2007, o 14:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

testowanie hipotezy

Post autor: oll3i »

mam 800 000 urzadzen do sprzedania. Zakladam ze 1 punkt sprzedazy sprzeda 6 urzadzen dziennie(przez 22 dni robocze).
czyli H0=1 a H1>1 gdzyz chce sprawdzic czy faktycznie 1 punkt sprzedazy sprzeda 6 urzadzen dziennie
Poziom istotnosci 1% czyli 0,01.
zbior krytyczny C={z:z<=-2,33} czy to jest prawidlowy zbior ?

jak obliczyc srednia ze sprzedazy ?
co wziac jako "n" ?
jak obliczyc \(\displaystyle{ \mu}\) i \(\displaystyle{ \sigma}\)?




moim zalozeniem jest ze np w miesiacu styczniu punkttk sprzedazy sprzeda 30 sztuk a dotrze do 6 kupujacych czyli 6x22 =132 wiec czy te prawdopodobienstwo bedzie wynosilo 30/132 ?
chce obliczyc odchylenie standardowe

jaki wzor zastosowac zeby sprawdzic czy odrzucic hipoteze 0?


dziekuje
pacior2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 6 sie 2009, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

testowanie hipotezy

Post autor: pacior2 »

a co to jest zbior krytyczny?
srednia arytmetyczna ze sprzedazy?
Cala populacja to te 800.000 telewizorow.
Pan zaklada ale chyba lepiej zalozyc sukces od pewnego momentu - jestem zwolennikiem schematu Bernoulliego.
n za pewne bedzie populacja wiec 800.000.
Czy rozklad normalny jest odpowiednim w tym przypadku?

Pozdrawiam
Grzegorz Patynek
ODPOWIEDZ