Odchylenie standardowe w ankiecie
Odchylenie standardowe w ankiecie
Witajcie:)
Mam pytanie do ankiety w skali siedmiostopniowej, czyli odpowiedzi od 1 do 7. Odpowiadających osób mam 15. Mam obliczyć średnią i odchylenie standardowe. Ze średnią sobie poradziłam, choć nie wiem czy dobrze.
Oto jak odpowiadali ankietowani (do pierwszego pytania):
1x - nikt
2x 6 - osób tak odpowiadało
3x 1 - osoba tak odpowiedziała
4x 4 - osoby
5x 2 - osoby
6x 1 - osoba
7x 1 - osoba
Czy mam to w ten sposób sumować do średniej?
1x – -
2x 6= 12
3x 1= 3
4x 4= 16
5x 2= 10
6x 1= 6
7x 1= 7
15 osób; 54 (suma)
Czyli 54:15 = 3,6 (średnia)
Proszę o pomoc, czy to jest dobrze i jak obliczyć z tego odchylenie standardowe.
Mam pytanie do ankiety w skali siedmiostopniowej, czyli odpowiedzi od 1 do 7. Odpowiadających osób mam 15. Mam obliczyć średnią i odchylenie standardowe. Ze średnią sobie poradziłam, choć nie wiem czy dobrze.
Oto jak odpowiadali ankietowani (do pierwszego pytania):
1x - nikt
2x 6 - osób tak odpowiadało
3x 1 - osoba tak odpowiedziała
4x 4 - osoby
5x 2 - osoby
6x 1 - osoba
7x 1 - osoba
Czy mam to w ten sposób sumować do średniej?
1x – -
2x 6= 12
3x 1= 3
4x 4= 16
5x 2= 10
6x 1= 6
7x 1= 7
15 osób; 54 (suma)
Czyli 54:15 = 3,6 (średnia)
Proszę o pomoc, czy to jest dobrze i jak obliczyć z tego odchylenie standardowe.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
Tak, jest bardzo dobrze.
Odchylenie standardowe to pierwiastek kwadratowy z wariancji \(\displaystyle{ \sigma^{2}}\), a wariancja jest dana wzorem:
\(\displaystyle{ \sigma^{2} = \frac{(a_{1}-\overline{a})^{2} + (a_{2}-\overline{a})^{2} + ... + (a_{n}-\overline{a})^{2}}{n}}\)
Wiesz co jest co? \(\displaystyle{ \overline{a}}\) to średnia arytmetyczna, u Ciebie 3.6, \(\displaystyle{ n}\) to liczba danych (u Ciebie 15), \(\displaystyle{ a_{i}}\) to wartość i-tej danej.
Odchylenie standardowe to pierwiastek kwadratowy z wariancji \(\displaystyle{ \sigma^{2}}\), a wariancja jest dana wzorem:
\(\displaystyle{ \sigma^{2} = \frac{(a_{1}-\overline{a})^{2} + (a_{2}-\overline{a})^{2} + ... + (a_{n}-\overline{a})^{2}}{n}}\)
Wiesz co jest co? \(\displaystyle{ \overline{a}}\) to średnia arytmetyczna, u Ciebie 3.6, \(\displaystyle{ n}\) to liczba danych (u Ciebie 15), \(\displaystyle{ a_{i}}\) to wartość i-tej danej.
Odchylenie standardowe w ankiecie
Bardzo dziękuje
Czy a1, a2 itd. to są sumy poszczególnych odpowiedzi, czyli 0, 12, 3...
Co to jest n? Czy tutaj będzie to 7?
Nie wiem, czy dobrze myślę. Od dawna nie miałam do czynienia z matematyką.
Czy a1, a2 itd. to są sumy poszczególnych odpowiedzi, czyli 0, 12, 3...
Co to jest n? Czy tutaj będzie to 7?
Nie wiem, czy dobrze myślę. Od dawna nie miałam do czynienia z matematyką.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
Wszystko jasne?czeslaw pisze:\(\displaystyle{ \overline{a}}\) to średnia arytmetyczna, u Ciebie 3.6, \(\displaystyle{ n}\) to liczba danych (u Ciebie 15), \(\displaystyle{ a_{i}}\) to wartość i-tej danej.
Odchylenie standardowe w ankiecie
Prawie wszystko jasne. Proszę, napisz mi jeszcze dla pewności, które to są wartości a1 itd.
Dziękuje
Dziękuje
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
dobrze myśliszMartinaW pisze:Bardzo dziękuje
Czy a1, a2 itd. to są sumy poszczególnych odpowiedzi, czyli 0, 12, 3...
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
\(\displaystyle{ a_{1} = 1 \\ a_{2} = 2 \\ a_{3} = 2 \\ a_{4} = 2 \\ a_{5} = 2 \\ a_{6} = 2 \\ a_{7} = 2 \\ a_{8} = 3 \\ a_{9} = 4 \\ a_{10} = 4 \\ a_{11} = 4 \\ a_{12} = 4 \\ a_{13} = 5 \\ a_{14} = 5 \\ a_{15} = 6 \\ a_{16} = 7}\)
Zauważ, że podałaś 16 danych, a nie 15, jakiś błąd masz. W takim przypadku n = 16.
M_L: nieprawda.
Zauważ, że podałaś 16 danych, a nie 15, jakiś błąd masz. W takim przypadku n = 16.
M_L: nieprawda.
Odchylenie standardowe w ankiecie
Jest na pewno 15, w skali 1 w tym pytaniu nikt nie odpowiedział dlatego tak wyszło.czeslaw pisze:\(\displaystyle{ a_{1} = 1 \\ a_{2} = 2 \\ a_{3} = 2 \\ a_{4} = 2 \\ a_{5} = 2 \\ a_{6} = 2 \\ a_{7} = 2 \\ a_{8} = 3 \\ a_{9} = 4 \\ a_{10} = 4 \\ a_{11} = 4 \\ a_{12} = 4 \\ a_{13} = 5 \\ a_{14} = 5 \\ a_{15} = 6 \\ a_{16} = 7}\)
Zauważ, że podałaś 16 danych, a nie 15, jakiś błąd masz. W takim przypadku n = 16.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
Przepraszam, śpię już po robocie
\(\displaystyle{ a_{1} = 2 \\ a_{2} = 2 \\ a_{3} = 2 \\ a_{4} = 2 \\ a_{5} = 2 \\ a_{6} = 2 \\ a_{7} = 3 \\ a_{8} = 4 \\ a_{9} = 4 \\ a_{10} = 4 \\ a_{11} = 4 \\ a_{12} = 5 \\ a_{13} = 5 \\ a_{14} = 6 \\ a_{15} = 7}\)
To co napisała koleżanka wyżej, nie jest prawdą.
\(\displaystyle{ a_{1} = 2 \\ a_{2} = 2 \\ a_{3} = 2 \\ a_{4} = 2 \\ a_{5} = 2 \\ a_{6} = 2 \\ a_{7} = 3 \\ a_{8} = 4 \\ a_{9} = 4 \\ a_{10} = 4 \\ a_{11} = 4 \\ a_{12} = 5 \\ a_{13} = 5 \\ a_{14} = 6 \\ a_{15} = 7}\)
To co napisała koleżanka wyżej, nie jest prawdą.
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
zauważ, że na pierwsze pytanie nie odpowiedział nikt....nie zgadzam się z Tobączeslaw pisze:
Zauważ, że podałaś 16 danych, a nie 15, jakiś błąd masz. W takim przypadku n = 16.
co jest nieprawdą?
Odchylenie standardowe w ankiecie
czeslaw pisze:Przepraszam, śpię już po robocie
\(\displaystyle{ a_{1} = 2 \\ a_{2} = 2 \\ a_{3} = 2 \\ a_{4} = 2 \\ a_{5} = 2 \\ a_{6} = 2 \\ a_{7} = 3 \\ a_{8} = 4 \\ a_{9} = 4 \\ a_{10} = 4 \\ a_{11} = 4 \\ a_{12} = 5 \\ a_{13} = 5 \\ a_{14} = 6 \\ a_{15} = 7}\)
To co napisała koleżanka wyżej, nie jest prawdą.
Czyli to jest prawidłowo?
A n to oczywiście 15?
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
Niestety, tak nie jest.M_L pisze:dobrze myśliszMartinaW pisze:Bardzo dziękuje
Czy a1, a2 itd. to są sumy poszczególnych odpowiedzi, czyli 0, 12, 3...
Z tą jedną daną się pomyliłem, źle kojarzę cyfry już.
Tak, n to 15, a to co napisałem jest dobrze. Przepraszamy za zamieszanie.
Odchylenie standardowe w ankiecie
Czy będzie tak?
a1 =0
a2 =12
a3 =3
a4 =16
a5 =10
a6 =6
a7 =7
Proszę o wyjaśnienie wątpliwości, bo już się pogubiłam.
a1 =0
a2 =12
a3 =3
a4 =16
a5 =10
a6 =6
a7 =7
Proszę o wyjaśnienie wątpliwości, bo już się pogubiłam.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
Odchylenie standardowe w ankiecie
No nie, tak nie może być bo zupełne bzdury powychodzą.
Postaraj się zrozumieć ten wzór. Każdy składnik \(\displaystyle{ (a_{i}-a_{n})^{2}}\) to (podniesiona do kwadratu) wartość obrazująca, o ile różni się od średniej każdy kolejny wynik.
\(\displaystyle{ \frac{\overbrace{(2-3.6)^{2} + (2-3.6)^{2} + ... + (7-3.6)^{2}}^{15 \ \mbox{razy}}}{15}}\)
Postaraj się zrozumieć ten wzór. Każdy składnik \(\displaystyle{ (a_{i}-a_{n})^{2}}\) to (podniesiona do kwadratu) wartość obrazująca, o ile różni się od średniej każdy kolejny wynik.
\(\displaystyle{ \frac{\overbrace{(2-3.6)^{2} + (2-3.6)^{2} + ... + (7-3.6)^{2}}^{15 \ \mbox{razy}}}{15}}\)