Witam mam zadanko.
zad1.
Piec osob zmierzylo za pomoca stoperow czas jednego wahniecia pewnego wahadla. Oto wyniki pomiarów: 2.09 s,2.13 s,2.08s,2.11s. Ustalono ze jezeli odchylenie standardowe tych pomiarow jest wieksze niz 0,02 s, to pomiary nalezy powtorzyc, w przeciwnym wypadku za czas jednego wahniecia przyjmuje sie srednia arytmetyczna pomiarow. Czy pomiary nalezy powtorzyc?
[edit] Temat poprawiłam, zapoznaj się z zasadami/ ariadna
Odchylenie standardowe pomiarów
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Odchylenie standardowe pomiarów
1. średnia:
\(\displaystyle{ x_{sr}=\frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^{n}x_i}\)
2. wariancja:
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^{n}(x_i-x_{sr})^2}\)
3. odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ s=\sqrt{s^2}}\)
gdzie n - liczba pomiarów
\(\displaystyle{ x_{sr}=\frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^{n}x_i}\)
2. wariancja:
\(\displaystyle{ s^2=\frac{1}{n}\sum\limits_{i=1}^{n}(x_i-x_{sr})^2}\)
3. odchylenie standardowe
\(\displaystyle{ s=\sqrt{s^2}}\)
gdzie n - liczba pomiarów