regresja jednej zamiennej

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
sto?ek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lip 2009, o 17:24
Płeć: Mężczyzna

regresja jednej zamiennej

Post autor: sto?ek »

Witam

Chciałbym prosić o sprawdzenie zadania i pomoc w odpowiedzi na drugie pytanie.

1.Wyznacz równanie linii regresji Y od X
2.Przy jakim X, Y średnio zwiększy się o 1

\(\displaystyle{ Dane
\begin{tabular}{cccccc}
Y&21,1&22,9&25,0&26,4&29,6\\
X&6,0&4,8&4,0&3,1&2,1\\
\end{tabular}}\)


\(\displaystyle{ y=-2,15x+33,6}\)
Z obliczeniami nie mam problemu, zakładając że są dobrze. Nie jestem pewien jak się zabrać za drugie. Dzięki za pomoc.
bstq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 67 razy

regresja jednej zamiennej

Post autor: bstq »

\(\displaystyle{ y+1=-2,15x+33,6+1=\left(-2,15x+\frac{-2,15}{-2,15}\right)+33,6=-2,15\left(x+\frac{1}{-2,15}\right)+33,6}\)
ODP: gdy x zmniejszy się o 1/2,15, to y zwiekszy sie o 1
ODPOWIEDZ