Wiem, że to pewnie jest banalne ale ...mam problem z zadaniam licze na to, że ktoś się zlituje i pomoże
Trzech robotników wykonuje tą samą czyność. Znamy czas wykonywania tej czynnościprzez każdego z robotników, jak obliczyć przeciętny czas potrzebny na jej wykonanie?
Wydawało mi się to oczywiste ale przypomniałam sobie ,że prof. mówił kiedyś, że nie można policzyć takiej średiej więc teraz już nic nie wiem licze na pomoc
3 robotników - przeciętny czas
3 robotników - przeciętny czas
Ostatnio zmieniony 28 kwie 2007, o 09:01 przez emisia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 16 mar 2006, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 5 razy
3 robotników - przeciętny czas
Najlepiej pokazać na jakimś przykładzie:
W ile 3 robotnikow wykona każdą czynność jeżeli jeden sam robi ją w 4 dni, drugi w 5,a trzeci w 6. Oznaczasz przez x całą pracę. Teraz zauważe że pierwszy robotnik w 4 dni wykonuje x, a więc w 1 dzień wykona \(\displaystyle{ \frac{1}{4} x}\), analogicznie postępując zauważysz że drugi tą samą pracę robi w \(\displaystyle{ \frac{1}{5} x}\), a trzeci w \(\displaystyle{ \frac{1}{6} x}\), dlatego też teraz musisz oznaczaczyc np. y-czas roboty wszystkich robotnikow, skąd masz:
\(\displaystyle{ y(\frac{1}{4} x+ \frac{1}{5} x+ \frac{1}{6} x)=x}\)
Na podstawie tego wzoru obliczasz y, czyli średni czas roboty
W ile 3 robotnikow wykona każdą czynność jeżeli jeden sam robi ją w 4 dni, drugi w 5,a trzeci w 6. Oznaczasz przez x całą pracę. Teraz zauważe że pierwszy robotnik w 4 dni wykonuje x, a więc w 1 dzień wykona \(\displaystyle{ \frac{1}{4} x}\), analogicznie postępując zauważysz że drugi tą samą pracę robi w \(\displaystyle{ \frac{1}{5} x}\), a trzeci w \(\displaystyle{ \frac{1}{6} x}\), dlatego też teraz musisz oznaczaczyc np. y-czas roboty wszystkich robotnikow, skąd masz:
\(\displaystyle{ y(\frac{1}{4} x+ \frac{1}{5} x+ \frac{1}{6} x)=x}\)
Na podstawie tego wzoru obliczasz y, czyli średni czas roboty
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
3 robotników - przeciętny czas
Tzn. powiem tak:
jeśli chodzi o taką wielkość stosunkową jak pracochłonność produkcji rzeczywiście można wpaść w pułapkę. Powiedzmy, że pracochłonność wyraża stosunek czasu pracy do wielkości produkcji. Więc jeśliczas pracy jest jednakowy dla wszystkich jednostek statystycznych to średnią pracochłonność czyli to o co Tobie chodzi wyznacza się za pomocą średniej harmonicznej:
Z kolei gdy wielkość produkcji jest jednakowa dla wszystkich jednostek statystycznych, to średnią pracochłonność oblicza się za pomocą średniej arytmetycznej:
jeśli chodzi o taką wielkość stosunkową jak pracochłonność produkcji rzeczywiście można wpaść w pułapkę. Powiedzmy, że pracochłonność wyraża stosunek czasu pracy do wielkości produkcji. Więc jeśliczas pracy jest jednakowy dla wszystkich jednostek statystycznych to średnią pracochłonność czyli to o co Tobie chodzi wyznacza się za pomocą średniej harmonicznej:
Z kolei gdy wielkość produkcji jest jednakowa dla wszystkich jednostek statystycznych, to średnią pracochłonność oblicza się za pomocą średniej arytmetycznej: