Test ze statystyki

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
edsoon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 3 paź 2007, o 23:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ---
Podziękował: 26 razy

Test ze statystyki

Post autor: edsoon »

edsoon pisze: Witam mam problem z kilkoma pytaniami odnośnie statystyki. Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc

1. Zbiorowość statystyczna (np.osoby zatrudnione w firmach prywatnych) powinna:
a. być jednorodna ze względu na wszystkie cechy
b. różnić się ze względu na wszystkie cechy
c. być jednorodna, ale różnić się ze względu na pewne cechy
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

2. Pracownik kontroli jakosci zakładu „X” bada każdego dnia 20 elementów. W okresie 100 dni było: 20 dni takich, w których nie było wadliwego elementu, 40 dni takich, w których liczba wadliwych elementów była równa 1, 25 dni, w których liczba elementów była równa 2, oraz 15 dni, w których były 3 elementy wadliwe. Najlepszym sposobem prezentacji tabelarycznej tego typu danych jest
a. szereg szczegółowy
b. szereg rozdzielczy przedziałowy
c. szereg rozdzielczy punktowy
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

3. Asymetria dodatnia oznacza, że:
a. jednostki skupiają się przy niskich wartościach cechy
b. jednostki skupiają się przy wysokich wartościach cechy
c. jednostki mają tylko dodatnie wartości cechy
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna


4. Wskaźnik struktury może być używany do porównywania struktur. Jednakże nie możemy wykorzystać go w tym celu, gdy:
a. porównywane szeregi rozdzielcze mają różne granice przedziałów klasowych
b. porównywane szeregi rozdzielcze mają inną liczbę klas (k)
c. porównywane zbiorowości mają różne liczebności
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

5. Badano liczność grup studenckich pewnej uczelni. Okazało się, że mediana liczby osób w grupach tej uczelni wynosi 20. Oznacza to, że:
a. w ok. połowie grup studenckich jest 20 osób
b. w ok. połowie grup studenckich jest mniej niż 20 osób
c. w tej uczelni na każdym roku jest mniej niż 20 grup studenckich
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

6. Dynamikę rozmiarów sprzedaży soków owocowych firmy „Hortex” w latach 1994-1998 charakteryzował następujący ciąg indeksów łańcuchowych: 120%, 180%, 150%, 190%. Czy z roku na rok sprzedaż soków owocowych tego producenta
a. rosła
b. malała
c. nie zmieniała się
d. żadna z powyższych odp. nie jest poprawna

7. Wysokość obrotów firm budowlanych w Warszawie w roku 1999 jest cechę statystyczną
a. niemierzalną
b. mierzalną skokową
c. mierzalną ciągłą
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

8. Analizując rozdzielczy szereg przedziałowy przedstawiający rozkład płac w pewnej firmie otrzymano częstość skumulowaną przedziału
(2000 tys. zł, 2200 tys. zł> równą 0,75. Oznacza to, że:
a. 75% osób ma zarobki z przedziału (2000 tys. zł, 2200 tys. zł>
b. 75 osób ma zarobki z przedziału (2000 tys. zł, 2200 tys. zł>
c. 75% osób ma zarobki co najwyżej 2200 tys. zł
d. żadna z powyższych odp. nie jest poprawna

9. Badano liczność grup studenckich pewnej uczelni. Okazało się, że mediana liczby osób w grupach tej uczelni wynosi 20. Oznacza to, że:
a. w ok. połowie grup studenckich jest 20 osób
b. w ok. połowie grup studenckich jest mniej niż 20 osób
c. w tej uczelni na każdym roku jest mniej niż 20 grup studenckich
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

10. Zebrano dane dotyczące zatrudnienia w pewnej firmie w kolejnych miesiącach roku 1999. Indeks jednopodstawowy w lipcu danego roku wyniósł 1,12.
Oznacza to, że:
a. w lipcu zatrudnienie wzrosło o 0,12% w stosunku do stycznia
b. w lipcu zatrudnienie wzrosło o 12% w stosunku do stycznia
c. w lipcu zatrudnienie wzrosło o 112% w stosunku do czerwca
d. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna


11. Testujemy hipotezę dla średniej wagi kostki masła H0: m = 25 dag wobec H1: m \(\displaystyle{ \neq}\) 25 dag na poziomie istotności 0,05. Po obliczeniu funkcji testowej hipotezę weryfikowaną pozostawiamy w mocy. Wnioskujemy:
A. średnia waga kostki jest niższa lud wyższa od 25 dag
B. hipoteza H1 została błędnie dobrana
C. brak podstaw do odrzucenia hipotezy, że średnia waga kostki nie wynosi 25 dag
D. brak podstaw do odrzucenia hipotezy, że średnia waga kostki wynosi 25 dag
E. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

12. Odchylenie standardowe populacji generalnej jest:
A. zawsze większe od odchylenia standardowego próby
B. zawsze mniejsze od odchylenia standardowego próby
C. takie samo jak odchylenie standardowe próby
D. zawarte w przedziale (m - 3 \(\displaystyle{ \alpha}\) ; m +3 \(\displaystyle{ \alpha}\) )
E. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

13. Poziom istotności to:
A. prawdopodobieństwo popełnienia błędu II rodzaju
B. prawdopodobieństwo popełnienia błędu I rodzaju
C. 1 – α
D. poziom krytyczny testu
E. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

14. Współczynnik determinacji:
A. umożliwia ocenę wartości jednej zmiennej w oparciu o wartość drugiej zmiennej
B. ma znaczenie jedynie w przypadku liniowego modelu regresji
C. bliski minus 1 oznacza brak współzależności cech
D. mówi, czy badana cecha jest wielkością zdeterminowaną
E. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

15. Metoda całkowitego badania statystycznego to metoda, w której:
a) badaniu podlega większość jednostek pochodzących z populacji generalnej,
b) badaniu podlega odpowiedni procent elementów populacji (np. przy poziomie ufności 95% badaniu podlega 95% elementów populacji),
c) badana jest cała próba,
d) badane są wszystkie jednostki statystyczne należące do populacji generalnej
e) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

16. Hipotezy statystyczne nieparametryczne dotyczą m.in:
a) nieznanych parametrów rozkładu populacji generalnej,
b) znanych parametrów rozkładu populacji generalnej,
c) kształtu rozkładu populacji generalnej,
d) sytuacji gdy trzeba sprawdzić, że panujący powszechnie pogląd jest prawdziwy.
e) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

17. Hipotezy statystyczne parametryczne dotyczą:
a) zależności dwóch cech wyłącznie mierzalnych,
b) nieznanych parametrów rozkładu populacji generalnej,
c) znanych parametrów rozkładu populacji generalnej,
d) kształtu rozkładu populacji generalnej.
e) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

18. W przypadku populacji o rozkładzie normalnym z nieznanym odchyleniem standardowym hipotezę o średniej populacji testuje się za pomocą testu:
a) zgodności chi-kwadrat,
b) niezależności chi-kwadrat,
c) Fishera-Snedecora,
d) t-Studenta.
e) żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

19. Współczynnik korelacji dwóch cech:
A. jest bliski minus 1 gdy nie ma współzależności cech
B. bliski 100 oznacza bardzo silną współzależność
C. bliski 100 oznacza, że prawidłowo wybrano liniowy model regresji
D. określa o ile zwiększy się średnia wartość jednej cechy, gdy druga wzrośnie o jednostkę
E. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

20. Chcemy zbadać, czy średni wiek życia osób niepalących (mn) jest istotnie wyższy od średniego wieku życia palaczy (mp). Właściwy zestaw hipotez będzie następujący:
A. H0: mn - mp > 0 H1: mn - mp < 0
B. H0: mn - mp = 0 H1: mn - mp < 0
C. H0: mn - mp > 0 H1: mn - mp \(\displaystyle{ \le}\) 0
D. H0: mn - mp = 0 H1: mn - mp > 0
E. żaden z nich

21. Prowadząc badanie statystyczne w oparciu o losowy wybór jednostek do zbiorowości próbnej, czy można uzyskane wyniki obserwacji odnosić do zbiorowości generalnej?
a. nie można
b. można w przypadku, gdy próba jest odpowiednio liczna
c. można w przypadku, gdy badanie dotyczy tylko cechy ciągłej
d. można zawsze
e. żadna z powyższych odpowiedzi nie jest poprawna

22. Na podstawie danej próby wyznaczamy przedział ufności dla średniej na poziomie ufności 1- \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,99, a następnie na poziomie ufności 1-\(\displaystyle{ \alpha}\) =0,95. Które z poniższych zdań jest prawdziwe?

a. nie można budować przedziału ufności na podstawie tylko jednej próby
b. przedział ufności dla 1- \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,99 jest zawarty w przedziale dla 1- \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,95
c. przedział ufności dla 1- \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,95 jest zawarty w przedziale dla 1- \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,99
d. na pewno przedziały te są rozłączne
e. żadne

ODPOWIEDZ