Zależność dwóch cech

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Oli5624
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 lip 2009, o 00:07
Płeć: Kobieta

Zależność dwóch cech

Post autor: Oli5624 »

Mógłby ktoś zerknąć na to zadanie, mam z nim mały problem. Wychodzi mi wynik 61% i nie za bardzo wiem co z tym zrobić

W rodzinach czteroosobowych przeprowadzono badania w celu ustalenia zależności między rocznymi wydatkami na kulturę (X) a wydatkami na wypoczynek (Y) ( w tys.zł) i otrzymano następujące równania liniii regresji: x^ = 1,3 -0,4y; ŷ= 5,2 -0,93x.
Z równań tych wynika, że w tych rodzinach:
a) wydatki na kulturę w 40% zależą od wydatków na wypoczynek;
b) wydatki na wypoczynek w 93% zależą od wydatków na kulturę;
c) wydatki na kulturę w 37% zależą od wydatków na wypoczynek;
d) wzrost wydatków na wypoczynek powoduje wzrost wydatków na kulturę

i podobne zadanie

W rodzinach czteroosobowych przeprowadzono badania w celu ustalenia zależności między rocznym spożyciem tłuszczów (X) a spożyciem warzyw (Y) (w kg) i otrzymano następujące równania linii regresji: x^= 10,5 – 04; ŷ= 15,2+),25x. Z równań tych wynika, że w tych rodzinach:
a) zmiany w spożyciu warzyw w 10% można wyjaśnić zmianami w spożyciu tłuszczów
b) zmiany w spożyciu warzyw w 25% można wyjaśnić zmianami w spożyciu tłuszczów
c) zmiany w spożyciu warzyw w 40% można wyjaśnić zmianami w spożyciu tłuszczów
d)obliczenia wykonano błędnie
ODPOWIEDZ