zmienna dwuwymiarowa
zmienna dwuwymiarowa
mam oto takie zadanie: \(\displaystyle{ \iint_{[0,1) \times [0,1]} cx^2 y \; \mbox d x \; \mbox d y}\) Oblicz \(\displaystyle{ E(y), E(x)}\) oraz cov(x,y). no i nie wiem z czego skorzystać aby obliczyć warość oczekiwaną i kowariancję.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2009, o 20:54 przez luka52, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
zmienna dwuwymiarowa
Najpierw wyliczmy stałą c. Jeśli \(\displaystyle{ f(x,y)=cx^2y}\) jest gęstością, to
\(\displaystyle{ \iint_{[0,1]\times [0,1]} cx^2y \mbox{d}x \mbox{d}y = 1}\)
Stąd \(\displaystyle{ c=6}\)
Zatem gęstość dana jest wzorem
\(\displaystyle{ f(x,y)=6x^2y}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\) i \(\displaystyle{ 0 \le y \le 1}\)
Znajdźmy gęstości brzegowe:
\(\displaystyle{ f_1(x)= \int_0^1 6x^2y \mbox{d}y=3x^2}\)
\(\displaystyle{ f_2(y)= \int_0^1 6x^2y \mbox{d}x=2y}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X= \int_0^1 3x^3 \mbox{d}x =\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}Y=\int_0^1 2y^2 \mbox{d}y=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}XY= \int_{0}^{1} \int_{0}^{1}6x^3y^2 \mbox{d}x \mbox{d}y=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cov XY=\mathbb{E}XY-\mathbb{E}X\mathbb{E}Y}\)
\(\displaystyle{ cov XY=\frac{1}{2}-\frac{3}{4} \cdot \frac{2}{3}=0}\)
\(\displaystyle{ \iint_{[0,1]\times [0,1]} cx^2y \mbox{d}x \mbox{d}y = 1}\)
Stąd \(\displaystyle{ c=6}\)
Zatem gęstość dana jest wzorem
\(\displaystyle{ f(x,y)=6x^2y}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le 1}\) i \(\displaystyle{ 0 \le y \le 1}\)
Znajdźmy gęstości brzegowe:
\(\displaystyle{ f_1(x)= \int_0^1 6x^2y \mbox{d}y=3x^2}\)
\(\displaystyle{ f_2(y)= \int_0^1 6x^2y \mbox{d}x=2y}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}X= \int_0^1 3x^3 \mbox{d}x =\frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}Y=\int_0^1 2y^2 \mbox{d}y=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{E}XY= \int_{0}^{1} \int_{0}^{1}6x^3y^2 \mbox{d}x \mbox{d}y=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ cov XY=\mathbb{E}XY-\mathbb{E}X\mathbb{E}Y}\)
\(\displaystyle{ cov XY=\frac{1}{2}-\frac{3}{4} \cdot \frac{2}{3}=0}\)