rozkład normalny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ewkaj89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 12 lis 2007, o 19:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne

rozkład normalny

Post autor: ewkaj89 »

Zadanie 1.
Jeśli wydajność pracy cechuje rozkład normalny to które z podanych zdań są prawdziwe (odpowiedz uzasadnij):

a) średnia wydajność równa się połowie sumy kwartyli pierwszego i trzeciego czyli równa się: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(Q_{2}+Q_{3})}\)
b) mediana wydajności równa się połowie sumy decyla pierwszego i dziewiątego
c) \(\displaystyle{ P( \frac{1}{2}Q_{2})=P(\frac{1}{2}Q_{3})}\)
d) \(\displaystyle{ P(Q_2+x)=P(Q_3-x)}\) gdzie x dowolna liczba w przedziału (1;2)?
ODPOWIEDZ