wyznaczyc przedzial ufnosci

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
aaleks1985
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 120
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 12:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 9 razy

wyznaczyc przedzial ufnosci

Post autor: aaleks1985 »

W celu oszacowania sredniejceny metra kwadratowego mieszkan dwupokojowych oferowanych do sprzedazy w Krakowie w lutym 1999r.wylosowano n=227 ofert.W rezultacie dokonanych obliczen otrzymano \(\displaystyle{ \overline x=2.49}\) tys.zl.oraz \(\displaystyle{ s=0.41}\) tys.zl.Przyjmujac wspolczynnik ufnosci \(\displaystyle{ 1-\alpha=0.95}\) wyznaczyc przedzial ufnosci dla sredniej ceny metra kwadratowego wszystkich mieszkan dwupokojowych oferowanych do sprzedazy w Krakowie w tym okresie.

bede wdzieczna za pomoc...
szczypek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 8 maja 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

wyznaczyc przedzial ufnosci

Post autor: szczypek90 »

tak na szybko to

przedział ufności dla średniej ma postać:
\(\displaystyle{ \overline{x}-u_{\alpha} \frac{s}{\sqrt{n}}<m<\overline{x}+u_{\alpha}\frac{s}{\sqrt{n}}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ u_{\alpha}}\) - wartość zmiennej losowej odczytana z tablic rozkładu normalnego standardowego N(0,1), spełniająca warunek:
\(\displaystyle{ \Phi(u_{\alpha})=1-\frac{\alpha}{2}}\)
zobacz tablicę rozkładu normalnego (warunek może się różnić, w zależności od stosowanych tablic).
ODPOWIEDZ