Dla jednego ze współczynników modelu regresji wyznaczono wartość statystyki t = 3,45 ( t-value ).
Ile wynosi względny błąd standardowy oszacowania parametru ?
Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać, a na pewno jest to banalnie proste. Ma ktoś pomysł ?
Względny błąd standardowy oszacowania parametru
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 67 razy
Względny błąd standardowy oszacowania parametru
\(\displaystyle{ t=\frac{b_{i}}{SE_{b_{i}}}=3,45\Rightarrow SE_{b_{i}}=\frac{b_{i}}{t}=\frac{b_{i}}{3,45}}\) trzeba tylko wstawić wartość współczynnika \(\displaystyle{ b_i}\)
hmm i teraz nie wiem, wzgledny blad standardowy? SE - standard error, czyli tylko blad standardowy
wiec wzgledny bedzie:
\(\displaystyle{ \frac{SE_{b_{i}}}{b_{i}}=\frac{1}{t}=\frac{1}{3,45}}\)
ale pierwszy raz spotykam taka definicje
hmm i teraz nie wiem, wzgledny blad standardowy? SE - standard error, czyli tylko blad standardowy
wiec wzgledny bedzie:
\(\displaystyle{ \frac{SE_{b_{i}}}{b_{i}}=\frac{1}{t}=\frac{1}{3,45}}\)
ale pierwszy raz spotykam taka definicje