Przedziały ufności - minimalna liczebność próby

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
MariaN83
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 7 cze 2009, o 13:37
Płeć: Mężczyzna

Przedziały ufności - minimalna liczebność próby

Post autor: MariaN83 »

Witam Wszystkich,

mam problem z takim zadaniem:

Zbadać ilu należy wylosować studentów pewnej uczelni do próby, by oszacować odsetek studentów tej uczelni palących papierosy z błędem maksymalnym 3%, przy współczynniku ufności 0,95.

I tak mi się wydaje, że chyba w tym zadaniu czegoś brakuje, gdyż najchętniej użyłbym do tego wzoru:

\(\displaystyle{ n=\frac{u^2_{\alpha} \cdot \frac{m}{n} \cdot (1-\frac{m}{n})}{d^2}}\)

ale nie mam podanego w tym zadaniu współczynnika: \(\displaystyle{ \frac{m}{n}}\)

Pomóżcie proszę.
ODPOWIEDZ