Prosze o rozwiązanie dwóch zadań.
1). Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 10 kart. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wylosujemy 2 asy?.
2). Wiadomo ze 1/3 wszystkich szkód zgłaszanych do PZU stanowia wypadki drogowe. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wsród zgłoszonych 10 szkód liczba wypadków drogowych bedzie mniejsza niz 4?.
Obliczenie prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
Obliczenie prawdopodobieństwa
1
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {48 \choose 8} \cdot {4 \choose 2} }{ {52 \choose 10} }}\)
2
\(\displaystyle{ P(A)= \sum_{i=0}^{3} {10 \choose i} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^i \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^{10-i}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {48 \choose 8} \cdot {4 \choose 2} }{ {52 \choose 10} }}\)
2
\(\displaystyle{ P(A)= \sum_{i=0}^{3} {10 \choose i} \cdot \left( \frac{1}{3} \right)^i \cdot \left( \frac{2}{3} \right)^{10-i}}\)