kwartyle w rozkładzie normalnym

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
haska89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 maja 2009, o 12:34
Płeć: Kobieta

kwartyle w rozkładzie normalnym

Post autor: haska89 »

może ktoś pomógł by mi rozwiązać to zadanie?
Zmienna losowa ma rozkład N(10;1). Podaj dominantę, kwartyle i medianę tej zmiennej losowej

Z mojego rozwiązania wynika że rozkład normalny jest rozkładem symetrycznym i De=Me=X=10, a kwartyle Q1=9.33, Q3=10.67.
Czekam na opinię kogoś mądrzejszego:)
ODPOWIEDZ