obliczenie P
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
obliczenie P
\(\displaystyle{ X \sim N(1,2)}\)
\(\displaystyle{ P(X^2>2)=1-P(X^2 \le 2)=1-P(-\sqrt{2} \le X \le \sqrt{2})=1-F(\sqrt{2})+F(-\sqrt{2})=1- \phi \left(\frac{\sqrt{2}-1}{2} \right) +\phi \left(\frac{-\sqrt{2}-1}{2} \right)=1-\phi(0,21)+\phi(-1,21)=1-\phi(0,21)+1-\phi(1,21)=2-0,5832-0,8869=0,5299}\)
\(\displaystyle{ P(X^2>2)=1-P(X^2 \le 2)=1-P(-\sqrt{2} \le X \le \sqrt{2})=1-F(\sqrt{2})+F(-\sqrt{2})=1- \phi \left(\frac{\sqrt{2}-1}{2} \right) +\phi \left(\frac{-\sqrt{2}-1}{2} \right)=1-\phi(0,21)+\phi(-1,21)=1-\phi(0,21)+1-\phi(1,21)=2-0,5832-0,8869=0,5299}\)