Przedziały ufności...

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Ja_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 20 kwie 2009, o 23:07
Płeć: Kobieta

Przedziały ufności...

Post autor: Ja_89 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań, bo w ogole ich nierozumiem.

1. Wytrzymalosc pewnego materialu budowlanego ma rozklad normalny. W celu oszacowania nieznanej
wytrzymalosci tego materialu dokonano pomiarow wytrzymalosci pieciu niezaleznie wylosowanych
sztuk tego materialu. Wyniki pomiarow: 20:4, 19:6, 22:1, 20:8, 21:1. Na poziomie ufnosci 1- alpha = 0,99, znalezc przedzial ufnosci dla sredniej wytrzymalosci materialu.

2. Dokonano n=100 pomiarow cisnienia wody na ostatnim pietrze w bloku i okazalo sie, ze x = 2:21,
\(\displaystyle{ s^{2}}\) = 4:41. Znalezc przedzial ufnosci dla sredniej wartosci cisnienia wody na poziomie ufnosci 1- alpha = 0,99.

Będę bardzo wdzięczna za rozwiązanie tych zadań.
ODPOWIEDZ