Witam
Nie potrafię rozwiązać zadania a jutro mam kolokwium na którym będzie na pewno zadanie podobnego typu, mam odpowiedzi do niego w książce ale nie potrafię dojść do tego rozwiązania i bardzo prosze o pomoc.
ZAD. Waga kobiet jest zmienną losową o sredniej =68kg i o odchyleniu standardowym =10kg. Obliczyć prawdopodobieństwo, że losoowo wybrana kobieta ma wagę:
a) Przekraczającą 75 kg
b) nie większą niż 60 kg
c) nie większą niż 80 kg i nie mniejszą niż 65 kg
Wyniki jakie mają wyjść:
a) P)x.75)=0,2420
b) P(x<60)=0,2119
c) P(65<x<80)=0,5028
Gdyby ktoś był tak pomocny i mi pokazał jak mają wyglądać obliczenia aby dojść do takiego rozwiązania to było by mi łatwiej juz widząc jak się oblicza krok po kroku zadania tego typu.
waga kobiet- prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 729
- Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 220 razy
waga kobiet- prawdopodobieństwo
X - waga kobiet
\(\displaystyle{ X \sim N(68,10)}\)
\(\displaystyle{ P(X>75)=1-P(X \le 75)=1-P \left(\frac{X-68}{10} \le \frac{75-68}{10}\right) =1-\phi \left(\frac{75-68}{10} \right) =1-\phi(0,7)=1-0,7580=0,2420}\)
\(\displaystyle{ P(X<60)=\phi \left( \frac{60-68}{10} \right) =\phi(-0,8)=\1-phi(0,8)=1-0,7781}\)
\(\displaystyle{ P(65<X<80)=\phi \left( \frac{80-68}{10} \right) -\phi \left( \frac{65-68}{10} \right) =\phi(1,2)-\phi(-0,3)=\phi(1,2)-1+\phi(0,3)=0,8849-1+0,6179=0,5028}\)
\(\displaystyle{ X \sim N(68,10)}\)
\(\displaystyle{ P(X>75)=1-P(X \le 75)=1-P \left(\frac{X-68}{10} \le \frac{75-68}{10}\right) =1-\phi \left(\frac{75-68}{10} \right) =1-\phi(0,7)=1-0,7580=0,2420}\)
\(\displaystyle{ P(X<60)=\phi \left( \frac{60-68}{10} \right) =\phi(-0,8)=\1-phi(0,8)=1-0,7781}\)
\(\displaystyle{ P(65<X<80)=\phi \left( \frac{80-68}{10} \right) -\phi \left( \frac{65-68}{10} \right) =\phi(1,2)-\phi(-0,3)=\phi(1,2)-1+\phi(0,3)=0,8849-1+0,6179=0,5028}\)