Ustalić liczby a i b

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Travix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 maja 2009, o 16:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Ustalić liczby a i b

Post autor: Travix »

Witam )

Zestaw danych ZD uporządkowano niemalejąco, a następnie wyznaczono medianę M i obliczono średnią arytmetyczną X. Znajdz liczby a i b, jeżeli:
a) ZD: 2,5,5,a,11,b M=7, X=8
b) ZD: 2,2,a,a,b,8,8,9 M=4,5 X=5,25

Podpunkt a umiem, jednak nie wiem, jak zabrać się podpunkt b.
doszłam do momentu, że a i b razem ma być 9, ale całkowicie nie wiem, co z tym zrobić dalej.. Byłabym wdzięczna za pomoc )
Pozdrawiam )
Gotta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 729
Rejestracja: 19 mar 2009, o 11:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 220 razy

Ustalić liczby a i b

Post autor: Gotta »

b)

\(\displaystyle{ 2,2,a,a,b,8,8,9}\)

Rozwiążmy układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} Me=4,5\\ \bar{X}=5,25 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}(a+b)=4,5\\ \frac{2+2+a+a+b+8+8+9}{8}=5,25 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=9\\ 2a+b=13 \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ