tablica wartości krytycznych testu liczby serii

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
komornik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 paź 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włoszczowa

tablica wartości krytycznych testu liczby serii

Post autor: komornik »

Witam.
Czy moglby mi ktoś wytłumaczyć jak korzystać z tablic wartości krytycznych testu liczby serii?
Chodzi o to, jak odczytac wartości \(\displaystyle{ k_1}\) i \(\displaystyle{ k_2}\) do testu losowości...
Z góry dziękuję.
mts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 2 razy

tablica wartości krytycznych testu liczby serii

Post autor: mts »

podbijam pytanie
miodzio1988

tablica wartości krytycznych testu liczby serii

Post autor: miodzio1988 »



tutaj jest troche napisane na czym to polega
mts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 2 razy

tablica wartości krytycznych testu liczby serii

Post autor: mts »

Rozumiem wszystko do momentu odczytywania z tablic. Zastosowałem symbole A i B, wyszło Ke=7 serii, a n1=6 (6 symboli A), n2=4 (4 symbole B), poziom istotności to 0,05. W jaki sposób teraz się odczytuje z tablic? Z rozkładu liczby serii dla n1=6 i n2=4 w tablicach jest puste miejsce - o co chodzi? Wiem, że jakoś trzeba korzystać z dwóch tablic, bo rozkład jest dwustronny? Nie rozumiem tego kompletnie, a pewnie czegoś prostego nie wiem...
ODPOWIEDZ