Średnia ważon

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Nunovik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 mar 2009, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Średnia ważon

Post autor: Nunovik »

Witam

Wie ktoś jak zrobić takie zadanie:

Wiadomo, że za 1 kg cukierków orzechowych trzeba zapłacić 25 zł, truskawkowych - 21 zł, a za 1 kg cukierków z likierem - 27 zł. Jaka powinna być cena 1 kg mieszanki cukierków, której 30 % stanowią cukierki orzechowe, 45 % truskawkowe, a 25 % z likierem.

Z góry dziękuję za odp.
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

Średnia ważon

Post autor: mcbob »

\(\displaystyle{ \frac{0,3 \cdot 25+0,45 \cdot 21+0,25 \cdot 27}{0,3+0,45+0,25}=23,7}\)
ODPOWIEDZ