tekstowe na weryfikacje hipotez

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
dav45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 22 lis 2008, o 16:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wlkp

tekstowe na weryfikacje hipotez

Post autor: dav45 »

Z populacji studentów pobrano próbe losową 50 studentów i zapytano ich o średnią liczbe godzin spędzanych na uczelni . Otrzymano następujące wyniki średnia=8godz. Sx=1,5 Czy można stwierdzić przy [/alpha/] =0.01 , że dla całej populacji studentów liczba godzin przebywania na uczelni jest mniejsza od 9 godzin.

Mi wyszło że U=-4,71 i że należy odrzucić hipotezę zerową. Może ktoś to zweryfikować bo coś mi się wydaje że jest to źle.
ODPOWIEDZ