Średnia arytmetyczna

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Labson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Średnia arytmetyczna

Post autor: Labson »

W ciężarówce przewożono dwa rodzaje paczek. Ładunek ważył razem 4,8t, a średnia waga paczki wynosiła 16kg. Większe paczki ważyły średnio po 20kg, a mniejsze po 10kg. Jaka była łączna waga większych paczek?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Średnia arytmetyczna

Post autor: agulka1987 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 20x+10y=4800 kg \\ 16= \frac{20x+10y}{x+y} \end{cases}}\)

rozwiąż układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} x=180 paczek \\ y = 120 paczek \end{cases}}\)

łączna waga większych paczek \(\displaystyle{ = 20x = 20 \cdot 180 = 3600 kg = 3,6t}\)
ODPOWIEDZ