Znajdź wartości x i y mając podaną dominantę i medianę

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Labson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy

Znajdź wartości x i y mając podaną dominantę i medianę

Post autor: Labson »

Dominanta zestawu liczb: 3, 5, 8, 9, 4, 2, 14, 17, x, y wynosi 9, a mediana 7. Znajdź wartości x i y.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Znajdź wartości x i y mając podaną dominantę i medianę

Post autor: agulka1987 »

Labson pisze:Dominanta zestawu liczb: 3, 5, 8, 9, 4, 2, 14, 17, x, y wynosi 9, a mediana 7. Znajdź wartości x i y.

Układamy liczby w szereg 2, 3, 4, 5, 8, 9, 14, 17 , x ,y razem 10 elementów

wyznaczamy miejsce mediany \(\displaystyle{ M_{Me} = \frac{N+1}{2} = \frac{11}{2} = 5,5}\)

\(\displaystyle{ Me = \frac{x_{5} + x_{6}}{2}}\)

\(\displaystyle{ 7 = \frac{8+x}{2}}\)

\(\displaystyle{ x=6}\)

Dominanta to wartość dominujaca aby była równa 9 to y=9

2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 9, 14, 17
ODPOWIEDZ