Witajcie,
w poscie moje drugie zadanie, z którym też nie daję sobie rady :/
Svedberg, obserwując cienką warstwę roztworu złota, rejestrował w jednakowych odstępach czasu ilość cząstek złota w polu widzenia microskopu. W załączonej tabelce \(\displaystyle{ n_j}\) oznacza ilość okresów czasu, w których Svedberg zarejestrował j cząstek złota.
| j | 0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
|\(\displaystyle{ n_j}\)|112|168|130|64|32|5|1|1|
Policzyć \(\displaystyle{ \overline{x}}\) i \(\displaystyle{ s^2}\). Porównać rozkład empiryczny \(\displaystyle{ \overline{p}_j}\)=\(\displaystyle{ n_j}\)/n z prawdopodobieństwami \(\displaystyle{ p_j}\) rozkładu Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\) = 154 gdzie n = \(\displaystyle{ n_0}\) + \(\displaystyle{ n_1}\) + \(\displaystyle{ n_2}\) + ... \(\displaystyle{ n_7}\).
rozkład Poissona
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 13 paź 2014, o 13:14
- Płeć: Kobieta
rozkład Poissona
Jakie są dokladnie problemyu? Na średnią i odchylenie mamy typowe wzory, wiec od tego nalezy zacząć zadanie.
1991sandra1991, sprobuj
1991sandra1991, sprobuj