Plony rośliny

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Aegithalos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 lut 2006, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Plony rośliny

Post autor: Aegithalos »

Witam,

to raczej nie pytanie o rozwiązanie, a o ewentualne wskazanie błędu w rozumowaniu.

Mamy: Wielkość plonów pewenj rośliny jest zmienną losową o rozkładzie N (m=36, \(\displaystyle{ \delta^2}\)=36) Trzeba obliczyć, jaki procent plonów będzie się zawierał między:
a) 30 i 48
b) powyżej 42

I tu pytanie o poprawność rozwiązania. Czy wystarczy ustalić zmienną losową standaryzowaną (żeby móc odczytać wartość dystrybuanty z tablic rozkładu normalnego) i
a) 30
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Plony rośliny

Post autor: Janek Kos »

Te wartosci, które okreslaja ci przedzial musisz potraktowac tak samo jak zmienna ktora standaryzujesz, inaczej to nie byloby prawda. Tzn. od 30 i 48 musisz odjac m=36 a pozniej podzielic to przez sigme=6.
ODPOWIEDZ