Przedział ufności
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 5 maja 2009, o 21:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 1 raz
Przedział ufności
Dokonano 10 pomiarów czasu obróbki pewnego elementu za pomocą nowego typu noża tokarskiego i otrzymano następujące wyniki 58, 58, 56, 38, 70, 38, 42, 75, 68, 67. Oszacować metodą przedziałową średni czas obróbki tego elementu oraz wariancje tego czasu przyjmując poziom ufności 0,99. Zakładamy, że rozkład wydajności pracy jest normalny.
Przedział ufności
Badana cecha: nowe typy noży tokarskich - X
1- \(\displaystyle{ \alpha}\) = 0,99 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,01
X \(\displaystyle{ \sim}\) N(\(\displaystyle{ \mu}\),\(\displaystyle{ \sigma^{2}}\)
(1- \(\displaystyle{ \alpha}\)) 100% przedział ufności dla średnio nowego typu noża tokarskiego
(średnia - \(\displaystyle{ frac{s}{\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)}}\)t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1), średnia +\(\displaystyle{ frac{s}{\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)}}\)t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1))
to powinno wystarczyć musisz wyliczyć średnia, s, t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1)
Życzę powodzenia -- 10 maja 2009, o 19:36 --Badana cecha: nowe typy noży tokarskich - X
1- \(\displaystyle{ \alpha}\) = 0,99 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,01
X \(\displaystyle{ \sim}\) N(\(\displaystyle{ \mu}\),\(\displaystyle{ \sigma^{2}}\)
(1- \(\displaystyle{ \alpha}\)) 100% przedział ufności dla średnio nowego typu noża tokarskiego
(średnia - (\(\displaystyle{ frac{s}{(\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\))}}\))t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1), średnia +(\(\displaystyle{ frac{s}{(\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\))}}\))t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1))
to powinno wystarczyć musisz wyliczyć średnia, s, t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1)
Życzę powodzenia
1- \(\displaystyle{ \alpha}\) = 0,99 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,01
X \(\displaystyle{ \sim}\) N(\(\displaystyle{ \mu}\),\(\displaystyle{ \sigma^{2}}\)
(1- \(\displaystyle{ \alpha}\)) 100% przedział ufności dla średnio nowego typu noża tokarskiego
(średnia - \(\displaystyle{ frac{s}{\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)}}\)t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1), średnia +\(\displaystyle{ frac{s}{\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\)}}\)t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1))
to powinno wystarczyć musisz wyliczyć średnia, s, t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1)
Życzę powodzenia -- 10 maja 2009, o 19:36 --Badana cecha: nowe typy noży tokarskich - X
1- \(\displaystyle{ \alpha}\) = 0,99 \(\displaystyle{ \Rightarrow}\) \(\displaystyle{ \alpha}\) =0,01
X \(\displaystyle{ \sim}\) N(\(\displaystyle{ \mu}\),\(\displaystyle{ \sigma^{2}}\)
(1- \(\displaystyle{ \alpha}\)) 100% przedział ufności dla średnio nowego typu noża tokarskiego
(średnia - (\(\displaystyle{ frac{s}{(\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\))}}\))t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1), średnia +(\(\displaystyle{ frac{s}{(\(\displaystyle{ \sqrt{n}}\))}}\))t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1))
to powinno wystarczyć musisz wyliczyć średnia, s, t(1-\(\displaystyle{ \frac{ \alpha }{2}}\),n-1)
Życzę powodzenia