Witam!
Wszyscy znamy wzór na obliczanie średniej ważonej. Moje pytanie: jeśli mamy różne wartości z przypisaną taką samą wagą, to we wzorze (w mianowniku) wagi te wpisujemy tyle razy ile występują, czy każdą z nich tylko raz?
Pozdrawiam Forumowiczów
Średnia ważona
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Średnia ważona
Wzór na średnia ważoną wyraża się w ten sposób:
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n} \bigsum_{i=1}^{n}x_{i}{\cdot}n_{i}}\)
gdzie \(\displaystyle{ n_{i}}\) to liczebność poczczególnych klas a \(\displaystyle{ n=\bigsum_{i=1}^{n}n_{i}}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{1}{n} \bigsum_{i=1}^{n}x_{i}{\cdot}n_{i}}\)
gdzie \(\displaystyle{ n_{i}}\) to liczebność poczczególnych klas a \(\displaystyle{ n=\bigsum_{i=1}^{n}n_{i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 kwie 2010, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RGJFGHJJUTRESCFH
Średnia ważona
Moim zdaniem najlepszy arkusz kalkulacyjny do liczenia średnich ważonych. Niestety działa tylko na office 2007. Ale polecam.
... index.html
albo (ten sam)
... index.html
albo (ten sam)