czy ktoś to rozwiąże??
Podczas dyktanda z j-p przebadano 80 osób i ustalono ilość błędów które popełnił każdy z nich. Teraz narysuj tabelkę i w pierwszej wpisz - ilość błędów xi, xi+1 poniżej 0-4, 4-8, 8-12, 12-16, 16-20 W drugiej części tabelki liczebność ui niżej 7, 18, 30, 15, 10 Koniec tabelki. Oblicz wartość średnią , odchylenie standardowe, dominante i medianę.
dyktando z polskiego
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
dyktando z polskiego
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{cccccc}
x_{1} & n_{i} & n_{icum} & x_{i}^{o} & x_{i}^{o} \cdot n_{i} & (x_{i}^{o} - \overline{x})^2 \cdot n_{i} \\
0-4 & 7 & 7 & 2 & 14 & 534,71 \\
4-8 & 8 & 15 & 6 & 48 & 179,74 \\
8-12 & 30 & 45 & 10 & 300 & 16,43\\
12-16 & 15 & 60 & 14 & 210 & 159,41 \\
16-20 & 10 & 70 & 18 & 180 & 527,08 \\
\sum & 70 & X & X & 752 & 1417,37
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \overline{x} = \frac{x_{i}^{o} \cdot n_{i}}{N} = \frac{752}{70} = 10,74}\)
\(\displaystyle{ Me = x_{0} + ( \frac{N}{2} - n_{icum-1}) \cdot \frac{c_{0}}{n_{0}} = 8+(35-15) \frac{4}{30} = 8+ \frac{8}{3} = 10,67}\)
\(\displaystyle{ D=x_{0}+ \frac{(n_{d} - n_{d-1} \cdot c_{0} }{(n_{d}-n_{d-1})+(n_{d}-n_{d+1})} = 8+ \frac{(30-8) \cdot 4}{(30-8)+(30-15)} = 8+ \frac{88}{27} = 11,26}\)
\(\displaystyle{ s= \sqrt{ \frac{ \sum (x_{i}^{o}-\overline{x})^2 \cdot n_{i} }{N} } = \sqrt{ \frac{1417,37}{70} } = 4,5}\)
x_{1} & n_{i} & n_{icum} & x_{i}^{o} & x_{i}^{o} \cdot n_{i} & (x_{i}^{o} - \overline{x})^2 \cdot n_{i} \\
0-4 & 7 & 7 & 2 & 14 & 534,71 \\
4-8 & 8 & 15 & 6 & 48 & 179,74 \\
8-12 & 30 & 45 & 10 & 300 & 16,43\\
12-16 & 15 & 60 & 14 & 210 & 159,41 \\
16-20 & 10 & 70 & 18 & 180 & 527,08 \\
\sum & 70 & X & X & 752 & 1417,37
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ \overline{x} = \frac{x_{i}^{o} \cdot n_{i}}{N} = \frac{752}{70} = 10,74}\)
\(\displaystyle{ Me = x_{0} + ( \frac{N}{2} - n_{icum-1}) \cdot \frac{c_{0}}{n_{0}} = 8+(35-15) \frac{4}{30} = 8+ \frac{8}{3} = 10,67}\)
\(\displaystyle{ D=x_{0}+ \frac{(n_{d} - n_{d-1} \cdot c_{0} }{(n_{d}-n_{d-1})+(n_{d}-n_{d+1})} = 8+ \frac{(30-8) \cdot 4}{(30-8)+(30-15)} = 8+ \frac{88}{27} = 11,26}\)
\(\displaystyle{ s= \sqrt{ \frac{ \sum (x_{i}^{o}-\overline{x})^2 \cdot n_{i} }{N} } = \sqrt{ \frac{1417,37}{70} } = 4,5}\)
dyktando z polskiego
dziękuje bardzo za pomoc
pozdrawiam -- 23 kwi 2009, o 13:31 --zauważyłem kilka błędów np. przy dominancie , i zamiast 18 wstawiłaś 8 ale i tak dzięk...
pozdrawiam -- 23 kwi 2009, o 13:31 --zauważyłem kilka błędów np. przy dominancie , i zamiast 18 wstawiłaś 8 ale i tak dzięk...
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
dyktando z polskiego
kapral27 pisze:dziękuje bardzo za pomoc
pozdrawiam
-- 23 kwi 2009, o 13:31 --
zauważyłem kilka błędów np. przy dominancie , i zamiast 18 wstawiłaś 8 ale i tak dzięk...
czy masz na mysli \(\displaystyle{ x_{0}}\)? bo tylko w tym miejscu jest 8. Tak dla twojej wiadomosci to jest poprawnie x_{0} to jest dolna granica przedziału w którym wystepuje dominujaca ilość. Najwiecej bo 30 jest w przedziale 8-12 tak więc 8 jest prawidłowo podstawione
dyktando z polskiego
chodzi mi o liczebność 7, 18 (8), 30, 15, 10
a przy dominancie chodzi o samą końcówkę 8+ frac{(30-8) cdot 4}{(30-8)+(30-15)} = 8+ frac{88}{27} = 11,26[/latex]
a przy dominancie chodzi o samą końcówkę 8+ frac{(30-8) cdot 4}{(30-8)+(30-15)} = 8+ frac{88}{27} = 11,26[/latex]